Počela je...

Eksterna matura

petak, 17. juni 2022.

Na kraju, suze su neminovne. Prije ili kasnije.

Eksterna matura

 

Jučer je počela Eksterna matura. Učenici devetih razreda ove godine su kolateralna šteta školovanja u vrijeme pandemije, odluka resornog ministarstva da se Matura sprovede, bez obzira na to šta o tome misle učenici, roditelji, struka...

I sva će se „kola“ slomiti upravo preko njih.

Pisala sam o tome kada je najavljena zašto ne smatram ispravnom odlukom njeno uvođenje.

I dalje zadržavam svoje mišljenje. Sada sam samo još sigurnija u njega. 

Imamo ove godine light varijantu Eksterne mature. Katalozi su prilagođeni, testovi također, bodovi neprilagođeni. 

Kako?

Pa lijepo, u ovakvim okolnostima pod kojima se radila Eksterna matura dobiti 10 bodova mogao je svaki učenik koji je sjeo i naučio napamet pitanja i odgovore iz kataloga. 

Dakle, 10 points goes to sve odlične, vrlodobre, dobre i dovoljne učenike, ako takvih uopće ima.

Šta smo onda dobili? Realno znanje ili neznanje ili memorisanje podataka? 

Ako više od pola razreda ima 10 bodova, što prethodnih godina nije bio slučaj, valjda nam je jasno da nije nikakvo mjerilo, niti parametar za bodovanje. 

Sljedeći bitan momenat koji zaboravljamo u posljednje vrijeme, a stalno nam se dešavaju opomene da nije sve kako mislimo da jeste, vezano je za nivo stresa i pritiska koji su završni razredi imali zbog polaganja mature. 

Da je stres, jeste. Da su se brinuli, jesu. Da su pokvarili ocjene na kraju zbog silnih priprema, jesu. I sad svi u isti koš. Svi 10 bodova, ni po babi, ni po stričevima, nego po pitanjima nabubanim napamet. Jer realno, pitanja su im bila na izvol'te. 

Sada će svi imati divne bodove Eksterne mature koje kada pridruže svojim postignutim bodovima tokom školovanja, imaju priliku da se lome po rang-listama zvučnih škola. Nema više „sitne buranije“, sve same desetke i genijalci. Poslije Eksterne mature čeka ih još jedan stres i posebna vrsta drame. Online upis. Mnogi upišu željene škole, pa se vrlo brzo ustanovi da je bila greška, nerealna očekivanja.

Mnogi upišu školu koju nisu htjeli, pa onda u prvom polugodištu krene „manja seoba naroda“ u popularne škole, nema veze što mjesta više nema. 

Nakon sve te predstave ostaju pitanja? 

Treba li nam ovo?

 Imamo li bolje obrazovanje otkako se realizira Eksterna matura? 

Jesu li nam škole približno popunjene ili neke nemaju učionica, dok druge nemaju učenika? 

Sve su ovo pitanja koja mi se nameću sama. 

Danas učenici polažu matematiku, već sljedeće sedmice kreće online upis i drama gledanja rang-listi. 

Na kraju, suze su neminovne. Prije ili kasnije. Ili će biti zbog toga što se nije upisala željena škola, ili će suze doći malo poslije, kada se zaključi da je to prevelik zalogaj. Naravno da ne plaču svi, ali ako ih ima samo 10%, nešto ne radimo kako treba.

 

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci