Umjesto čestitanja

DAN UČITELJA

petak, 02. oktobar 2020.

Poštovanje se ne uči samo u školi, s poštovanjem se dolazi u školu. S poštovanjem prema školi i prema učiteljima, učiteljima koji imaju svoj dan.

DAN UČITELJA

U ponedjeljak je 5. oktobar. 

Online ili offline, kao da je više bitno. Bitno je da smo prilično nebitni ovom društvu i bitno je da je nebitno šta mi mislimo. 

5. oktobar je Dan učitelja. 

A ko je učitelj?

Učitelj – osoba koja poučava. Riječ često nosi počasno značenje… I tu bih stala sa definicijom. Meni za analizu više ne treba. 

Koliko učitelji danas mogu reći da se osjećaju kao počasni članovi ovog društva?

Koliko mogu reći da ih tako posmatraju oni koje poučavaju i oni čiju djecu poučavaju?

Koliko je nekome bitno što ste vi učitelj?

Koliko vam se ljudi dive zbog vašeg zanimanja, ili ne moraju vam se diviti, bar to da poštuju?

E, i tu ćemo stati. 

Poštovanje se nosi i uči u kući. Poštovanje je nešto što su djeca trebala da nauče prije nego što su došla do učitelja. S poštovanjem se priča o učitelju pred djecom. Učiteljima se ne nabija na nos što dijete nema IQ kakav bi roditeljima odgovarao. Ja sam samo Ćopićevom dedi mogla da oprostim što je učiteljicu izgrdio. Ali, da ne zaboravimo da je zbog toga proveo nedjelju dana u sreskoj “ buvari” . Najjača lekcija o poštovanju, ikada. 

Poštovanje se ne uči samo u školi, s poštovanjem se dolazi u školu. S poštovanjem prema školi i prema učiteljima, učiteljima koji imaju svoj dan. 

Kažu da je taj dan prilika da se pokaže da je rad učitelja jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te se kao takav i cijeni. Mi treba da budemo sretni što ga ikako obilježavamo, iako je proglašen još davne 1994. godine. Treba da budemo posebno sretni jer je to nenastavni a radni dan. Taj dio je posebno simpatičan, nastave nema, ali se radi. 

Radi, jer to je dan kada se održavaju razne aktivnosti kojima se želi iskazati značaj uloge učitelja u današnjem društvu iako znamo da nam je ugled davno narušen. Prema nama se vrlo često ponašaju onako kako ne zaslužujemo. Vrlo često trebamo biti čarobnjaci koji djecu trebamo naučiti sve i više od toga i to najviše onda kada djeca ama baš neće da uče. Od nas se očekuje da dok ih učimo, čuvamo brižno, jer smo i za to plaćeni. I da ih pored toga, što ih učimo i čuvamo kao oči u glavi, trebamo i odgajati jer mame i tate puno rade, a škola je odgojno-obrazovna institucija. 

I na kraju, treba da dijete naučimo svemu onome što su ih trebali naučiti roditelji, jer čemu, zaboga služe škole i učitelji.

Učitelji koji treba da šute i trpe bahatog oca, poduzetnika, koji lupi šakom kada dođe u školu i kaže: ”Od mog poreza ti dobijaš platu, ja tebe plaćam.” 

Taj ne ide u “buharu”, a učiteljica može da se uguši od plača, ali nastava se ne prekida zbog toga. 

Znam da ima mnogo toga što bih još mogla da napišem i mnogo toga što teško pada na želudac.

Ali bojim se da učitelj nikada više nije bio na margini našeg društva, nego što je to sada. 

Kritika je potrebna i kritika je poželjna. Da ne pomislite da smo neka posebna, zaštićena, nedodirljiva profesija. Sigurna sam da svaki učitelj cijeli svoj radni vijek treba da radi na sebi i da se trudi da bude još bolji. Ali, JEDNO VAS MOLIM – nikada pred svojom djecom ne kritikujte one koji su svoju djecu i njihove zadaće zapostavili da bi pregledali zadaće vaše djece. Golemo je to, koliko god se to vama normalnim činilo. 

U PONEDJELJAK JE 5. OKTOBAR.

Međunarodni Dan učitelja. Sretan svima koji slave. Medalje nam ne trebaju. Ni spomenici, ali jedan slobodan dan bi baš dobro došao. I ne mislite da bi bio slobodan, to se samo tako zove. Radio bi učitelj i tada, uvijek ima neka zadaća da se pregleda i neki materijal da se spremi, da se ne lažemo!

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci