U maternji jezik se ne dira

petak, 25. avgust 2023.

Kako je moguće da strani jezik ostaje pod svojim imenom, suvereno, samostalno, bez ikakvih dodataka, a maternji jezik je izražavanje i stvaralaštvo? Kako? Kako? Kako?

U maternji jezik se ne dira

Očekivala sam svašta, u najmanju ruku nezadovoljstvo kakvo smo doživjeli prošlog augusta, kada smo iz japanki “uletjeli” u reformu. Ljudi izgubljeni, nedorečenosti u zraku lebde, mnogi su poželjeli promijeniti profesiju baš tog prošlog augusta. 

 Ovog augusta želimo da mijenjamo državu. Evo ja prva. Pitam se da li smo toliko daleko otišli da smo možda zalutali u ovoj reformi, pa nam nikakav kompas više ne može pomoći? 

Da li iz “najbolje” namjere diramo u nešto što se ne dira? Identitet? Jezik? Maternji jezik? 

 

 Nijedna reforma na svijetu nije jednostavna, općeprihvaćena i lagana. Svaka ima svoju lijevu i desnu stranu i nekada prođu i godine do trenutka kada se one asimiliraju, ali bojim se da su i mnogo bolje i kvalitetnije od ove naše padale u vodu. A ova naša je žabokrečina. 

Ustvari, reforme su poželjne i trebaju nam, ali ovo nisu reforme. Ovo je degradirajuća farsa. 

Izvinite svi, uvažene kolegice i kolege, koji ste na ovom novom Nastavnom planu i programu radili šest godina, ali trebali ste znati da se u MATERNJI JEZIK NE DIRA!!!!

Kako je moguće da strani jezik ostaje pod svojim imenom, suvereno, samostalno, bez ikakvih dodataka, a maternji jezik je izražavanje i stvaralaštvo? Kako? Kako? Kako? 

Kako to da je svima na svijetu maternji jezik najbitniji, samo je nama to stvaralaštvo?

 Kako je to uvijek bio eliminatorni predmet, a mi se samo tako izražavamo ili ne izražavamo? Kako smo to dozvolili da nam se takve stvari opet serviraju pred sami početak školske godine, kada nas nikakva edukacija ne može naučiti da sve što je nekada bilo više nije. Ili možda mi mislimo da smo najpametniji. 

Šta je? Igramo se žmire do četvrtog razreda, kada ćemo opet dobiti neko novo istraživanje? Samo neka mi neko objasni kako da se krijemo iza izražavanja i stvaralaštva? 

Polako nam ukidate u srednjim školama geografiju i historiju, sada nam djeca od prvog razreda maternji jezik trebaju izučavati kroz stvaralaštvo. Još nam samo pasoše uzmite!!!

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci