GASITE SVE EKRANE, ZASLUŽILI SMO!

petak, 08. januar 2021.

Želim nam svima da sklonimo sve knjige sa trpezarijskog stola i da ručamo kao svi normalni ljudi, da ne zapinjemo za kablove i da izvadimo slušalice iz ušiju.

GASITE SVE EKRANE, ZASLUŽILI SMO!

Iz pouzdanih i povjerljivih izvora znam da se ovom raspustu obradovaše najviše roditelji, nastavnici, pa tek onda učenici. Online kraj prvog polugodišta vam je kao kada vidite bijelu zastavicu nataknutu na štap u nekom filmu koji na početku nije baš izgledao tako. Sve heroj do heroja, sve sami junaci, ali podigoše zastavu na kraju. Nestade i hrabrosti, i junaštva, a najviše snage.

Brzo je prošlo jer smo živjeli u kućama koje smo pretvorili u učionice, nismo puno trošili cipele i čizme, nismo izlazili iz pidžama. Donji dijelovi su bili osnovni dio outfita, gore se kao sredimo jer ne možeš pred djecu na meetu kao babaroga. Nema veze što oni ugase kamere, mikrofone, nema veze što te tamo gledaju nane i dede, roditelji koji se trude da im dijete bude odlikaš dok prespava sve časove. 

Slomili se roditelji odgovarajući na pitanja, slomili se glumeći djecu, da djeca koja spavaju navuku što bolje ocjene, a slomili se nastavnici da što teže zadatke zadaju, bar kad roditelji rade da se dobro i namuče. Uglavnom bila je to jedna interesantna predstava. Najviše su se roditelji i nastavnici dopisivali. Djeca uglavnom nisu dobro čula pitanje, nisu shvatila, nije im radio mikrofon, kamera, internet i tako… Zato je krevet radio odlično. 

Želim, prije svega svim prosvjetnim radnicima da se isključe ovaj mjesec koliko mogu. Ako ne znaju neka pitaju učenika kako da glume da im ništa ne radi. Oni to znaju. Da budu offline i da protegnu svoje noge. Da zaborave na mailove i sve platforme. Da čitaju knjige, prave opipljive, da šetaju, da se druže sa svojom djecom. Želim nam svima da sklonimo sve knjige sa trpezarijskog stola i da ručamo kao svi normalni ljudi, da ne zapinjemo za kablove i da izvadimo slušalice iz ušiju. Djeci želim da ne prespavaju raspust kao što su prvo polugodište, čast izuzecima, da budu na čistom zraku koliko mogu, da mole za zdravlje svojih roditelja, jer su im super ocjene namakli u prvom polugodištu, da maminoj kolegici iz kancelarije kupe bajaderu za zadatke iz matematike…

Roditeljima želim da se dobro odmore, njima je ipak najteže bilo, valjalo je sve to stići. Zaslužili su odmor uz rehabilitaciju. A odgovornima i svima onima od kojih zavisi kako će izgledati početak drugog polugodišta želim dobro zdravlje uz nadu da su već odavno počeli da rade na planiranju nastave u drugom polugodištu u svim mogućim varijantama. Samo nemojte reći da niste na vrijeme znali i da vas je snijeg iznenadio usred zime i corona usred pandemije. A sad, gasite sve ekrane. Zaslužili smo. 

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci