RASPUST ZA NAS

petak, 02. juli 2021.

Juli je. Raspust je. Godišnji odmor je. Koliko ste planova skovali? Planirate li uopće više?

RASPUST ZA NAS

Mislim da planiranje nije loša stvar, ali je vrlo često razočaravajuće. Obično kada krenemo na godišnji odmor isplaniramo mnogo toga. Dani se onda izvuku brže nego što smo se nadali, uhvatimo se da žalimo za svakim propuštenim danom i shvatimo da nam je još jedno ljeto proletjelo kroz prste. Zato  ovo pišem svim prosvjetnim radnicima koji imaju svoju djecu, bilo malu ili veliku. Pišem nama koji smo u ovoj školskoj godini imali najmanje vremena da budemo roditelji. Dok ste morali biti dostupni za drugu djecu, koju po opisu svoga posla morate da naučite, za svoju ste bili nedostupni. Kada ste držali meetove i bili ljubazni, očima ste „strijeljali“ svoje dijete koje vam je ulazilo u sobu da vas pita kada će ručak. 

Često ste poslije svoje online nastave bili toliko umorni da je online nastava vašeg djeteta i pomoć koju je očekivalo od vas bila sve osim pomoć. Bilo je dana kada ste bili ljubazni s roditeljima koji su vas više od 10 puta u toku dana zvali da kažu da sad ima pa nema interneta i konekcije, a taj dan ste zaboravili da se „konektujete“ sa svojim djetetom. Bar malo. Ne možda zaboravili, nego niste stigli. Pitam se šta  je gore, zaboraviti da vas neko treba, očekuje od vas, traži pogledom ili jednostavno da nemate snage. 

Znate i sami da je bilo groznih dana, dana kada ste bili u kući, sa svojom djecom samo fizički. Sve ostalo je bilo u nekim tragovima. 

Nije im jednostavno objasniti da kada radimo od kuće trebaju da zaborave na nas. Nije im jednostavno ni objasniti da mi nismo zaboravili na njih, iako tako izgleda. Nije jednostavno objasniti djetetu da smo umorni od svojih časova, rokova, zadaća, pismenih... i da nas bar oni zaobiđu sa svojim. A njima smo trebali, i njima je trebala pomoć, objašnjenje, topla riječ...

Svašta smo mi propustili kod svoje djece u ovoj godini. Propustili smo mnoge njihove zadaće, njihove lekcije... A lekcija koju smo im svojim ponašanjem dali nije baš za pohvalu. 

Zato, ovo ljeto, ovaj raspust, ovaj godišnji odmor neka bude samo za vas. 

Volite se, družite se, šetajte, pjevajte, čitajte, smijte se, gledajte filmove, grlite se, pričajte im, pričajte im da ih volite najviše na svijetu. Potrebno je i njima i vama. Zato, ovaj raspust, ovaj godišnji odmor neka bude samo za vas, jer ste to zaslužili.

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci