Sviraj kraj

petak, 03. juni 2022.

Nadam se samo da ćemo od sljedeće školske godine imati godišnji kalendar koji neće izgledati kao tiket za loto.

Sviraj kraj

Kraj je školske godine. Prve nakon pandemije i online nastave na sve moguće načine. Odužila se kao nijedna do sada. Razvukli smo je pošteno. Toliko da smo i zaboravili kada je počela. Daleko nam je taj septembar bio. Ostalo je još malo i nekako se prirodno nameće pitanje kakva je bila? 

Sigurna sam da bi svako od nas imao slično mišljenje. 

Bila je duga, preduga. Nakon dvije godine pandemije i nastave u svim online oblicima, ovo je prva školska godina koja je bila bez prinudnih prekida i prebacivanja na alternativne oblike nastave. Zahvalni smo na tome, ali smo shvatili i koliko je kontinuitet u učenju, razvijanje radnih navika, socijalizacija i sve ono što nosi prava nastava nedostajalo učenicima i nama i koliko smo osjetili da smo "ispali" iz školske rutine. Vraćanje u standardne školske obaveze je bio veliki izazov. Pojedini učenici su osjetili veliki pritisak pri povratku u redovnu nastavu jer su izgubili standardnu rutinu. 

Motivirati učenike je bio veliki izazov sa kojim smo se također susreli. Pandemija je donijela niz problema sa kojima ćemo se susretati i dugo poslije nje. Osjećaj da škola može i ne mora biti. Nažalost, učenici su to shvatili kako im odgovara. 

Duga i naporna je bila i sa stanovišta da su zadržane četiri online sedmice koje su ponovo učenike vraćale u mod ležernosti. Četiri sedmice online nastave nakon dvije godine online života su bile pravo mučenje. Taman kada se radna atmosfera podigne na zadovoljavajući nivo i kada se postigne radna temperatura, "ohladi" nas ili online sedmica, ili praznik, ili spojeni vikend, a bilo ih je kao u priči. 

Razvukli smo ovu godinu do te mjere da učenici ove posljednje dana masovno izostaju s nastave, kvare ocjene koje su dobili tokom godine, ne mogu više ni da borave u školi, a kamoli da uče. Dobre ocjene se tope, a njima više nije ni važno šta će biti, samo žele da se završi. I potpuno ih razumijemo i znamo da je njihov fokus odlepršao davno. 

Naravno da nisu oni krivi, ali nismo ni mi. Nadam se samo da ćemo od sljedeće školske godine imati godišnji kalendar koji neće izgledati kao tiket za loto. Da ćemo znati na vrijeme šta slavimo, a šta ne. Da nećemo školsku godinu razvući do pola juna. Jer ovih posljednjih dvadeset dana nastave su pravo mučenje i zadovoljavanje forme bez velike koristi i svrhe. 

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci