Nemojte da se nervirate!

petak, 26. avgust 2022.

Koje ćete ishode ishodirati, primjenjivati, formatirati, sumatirati... sve ste vi to radili u svojim učionicama, samo niste znali da ste radili i niste znali da se to ishodima zove.

Nemojte da se nervirate!

Ne mislite o sebi da ste glupi i da ne možete da shvatite šta su vam pričali na edukacijama. Ne osuđujte sebe da ste ljeto zalud trošili, jer ste mogli čitati dokument na plaži, na izletu, na selu... onoliko puta koliko treba da spremni dođete na edukaciju, a vi odmarali, sram vas bilo. Ne ljutite se na septembar što pored hroničnog stresa svake godine ove godine ima pojačanje u vidu hitne operacije, znate one za koju kažu "u zadnji trenutak". Što se uzrujavate što ne znate odakle da krenete, da li od Nastavnog plana i programa ili od Kurikuluma. Što vas da boli glava koje ćete ishode da provodite? Neka vas ne bude strah kako ćete to primjenjivati u praksi. 

Ne treba se nervirati, jer iz iskustva znamo da se sva nerviranja vezana na naše obrazovanje završe tako što nas oni, koji nas nerviraju, ubjeđuju da smo mi najbitniji u obrazovnom procesu. I alfa i omega i da od nas sve kreće, a iznervirani im ne trebamo. Da razjasnimo!

Niste glupi, jer niko nije shvatio zašto smo bili na edukaciji. Jer bilo je sve, samo ne edukacija. Zato, ne budite surovi prema sebi. Certifikat ste dobili na lijepe i širom u čudu otvorene oči. 

Godišnji odmor ste trošili onako kako zaslužujete, na sebe, svoje porodice, na odmor... u reformu obrazovanja se ne kreće sa plaže, ali to nije do vas, tako nam je servirano, aperitiv prije školske godine.

Nije nam ni septembar kriv, on je sam po sebi takav, haotičan i neurotičan. Samo ovaj će izgleda zaraziti cijelu jesen. 

Bez uzrujavanja oko NPP i Kurikuluma, kada to nije isto. NPP ne morate tako da posmatrate kao prije. Sve je fleksibilno, ništa nije u okvirima, ali se ipak moramo staviti u okvire, možemo kako hoćemo i šta hoćemo, samo da do ishoda stignemo, blago nama, čemu drama? 

Koje ćete ishode ishodirati, primjenjivati, formatirati, sumatirati... sve ste vi to radili u svojim učionicama, samo niste znali da ste radili i niste znali da se to ishodima zove. Zapravo reforma je davno počela u našim školama i učionicama, samo smo ovih dana na edukaciji da nam jave. 

Da zaključimo, reforma je krenula samo ide makadamom, ali oni bi da je kao raketu lansiraju 1. septembra. Biće trzavica, treskanja, drmusanja, biće mučnine, glavobolje, pokrenutih kamenaca, ali hej... ko je još išao makadamom, da se nije uprašio ili ostao u kvaru? 

Pa snašli smo se u online nastavi, reformu ćemo pošamarati i samo neka ne puca.

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci