BAŠ ove godine, BAŠ vam hvala

Knjigo moja, pređi na drugoga

petak, 09. septembar 2022.

Hvala što ste se sjetili da je obrazovanje jedino u šta treba ulagati. Ali računica je jasna.

Knjigo moja, pređi na drugoga

Ova godina će sigurno ostati upamćena kao godina u kojoj su učenici osnovnih škola dobili besplatne udžbenike. Lijepo, pohvalno, potreban i općeprihvaćen "poklon". A svi znamo da se poklonu u zube ne gleda. Ne bih ni ja trebala, ali me malo bode u oči karijes našeg obrazovanja koji se sada već vidi i golim okom. Naša djeca, naši učenici su BAŠ eto u ovoj godini dobili udžbenike. Eto BAŠ vam hvala. Hvala što ste se sjetili da je obrazovanje jedino u šta treba ulagati. Ali računica je jasna. Ipak, hvala što će nam djeca ove iste knjige nasljeđivati jedni od drugih godinama poslije. 

Hvala vam i što neke općine nisu uspjele na vrijeme osigurati sredstva za sve podjednako, nego su pod pritiskom roditelja, javnosti...odlučili refundirati sredstva za kupovinu udžbenika. Hvala vam i što je dokumentacija za refundiranje sredstava jednaka podizanju hipotekarnog kredita. 

Udžbenici jesu skupi i opremanje školaraca na početku školske godine je ozbiljan udar na kućni budžet, ali...

Znate li koliko škola nema adekvatno grijanje, a kažu da nas čeka najteža zima? 

Znate li koliko učenika dolazi gladno u školu, bez novca da sebi kupe užinu?

Znate li da srednjoškolci u stručnim školama nemaju udžbenike? 

Znate li koliko košta školovanje učenika koji vozari iz Ilijaša u Sarajevo? 

Znate li koliko mladih ljudi odustaje od redovnog školovanja jer moraju raditi da bi izdržavali svoju porodicu? 

Hvala vam na udžbenicima, hvala vam što ste se sjetili da ulažete u obrazovanje, i to baš ove godine. Koja slučajnost. Ali, vi ste ovo obrazovanje srozali na tako niske grane, da je mazanje očiju besplatnim udžbenicima ovom narodu nizak udarac.

Srozali ste prosvjetne radnike plaćama koje su smiješne. Degradirali ste ih tako da se moraju baviti još nekim poslom da bi mogli pristojno živjeti. I onda se pitate zašto nemate dobro obrazovanje? Ništa se ne pitajte, ulažite u njega, ali ne kao što ste to do sada radili. Jer ako bude isto, nasljeđivat ćemo iste probleme iz godine u godinu, kao i knjige.

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci