Tebi koja si jutros ustala prije svih

I ŽENE SU LJUDI

petak, 15. mart 2019.
I ŽENE SU LJUDI

Tebi koja si jutros ustala prije svih, skuhala ručak, zapakovala sve užine i ispeglala veš.

Tebi koja si u osam umorna i piješ svoju drugu kafu koja ti ne pomaže, ali se praviš da ti godi.

Tebi koja si ljuta na sebe što nemaš vremena prije posla da raspremiš sav nered u kući, koji će tebe opet dočekati kada se vratiš.

Tebi koja si se našminkala i sredila iako bi se najradije pokrila dekom po glavi i plakala kao malo dijete.

Tebi koja si jutros odvela dijete u školu, pa izvadila krv, pa došla na posao i pravila se da si dobro.

Tebi kojoj kada pukne žica na čarapi ideš kao sumanuta u prvu trgovinu da kupiš nove da se ne brukaš, a što već godinu dana imaš vrtoglavice i ne ideš doktoru nije bruka.

Tebi moja prijateljice, poznanice, nepoznanice, kolegice, komšinice, učiteljice, doktorice, prodavačice, spremačice...koja si jutros izabrala da odeš na posao umjesto doktoru jer te već danima sve boli, a ti trpiš i čekaš da prođe samo ili čekaš vikend kada ćeš se odmoriti uz generalno spremanje kuće.

Tebi koja se svima smiješ, iako ti se plače i glumiš da stižeš sve, a zapravo sve je tebe stiglo.

Tebi koja možeš da budeš i pilot, i kontrolor leta, i inžinjer, i hirurg i sve što mogu i muškarci, a poslije svega toga domaćica, majka, žena...

Dokle misliš tako???

Opameti se već jednom i zaustavi tu životinju u sebi koja te tjera da radiš sve što moraš i ne moraš, sve što možeš i ne možeš.

Nisi se sjetila sebe, nisi ni pomislila da moraš prvo da voliš i čuvaš sebe, nisi ni svjesna da si sebi najpreča. Ali nisi ti tome kriva, tako su nas učili, a mi se nismo bunile.

To je ravnopravnost?!

Nisam sigurna da smo takvu htjele i da smo to baš tako zamišljale.

Ali jedino u šta sam sigurna jeste da ni slučajno nismo slabiji spol.

I ne zaboravi da nismo nezamjenjive. Na poslu nas brzo zamijene, ali sebi i svojoj porodice ste nezamjenjive.

I da, pišem vam ovo 15. marta kada vam niko neće kupiti cvijeće ili odvesti vas na ručak. Zato budite pametne i volite sebe 365 dana i izvodite same sebe na ručak i kupujte same sebi cvijeće.

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti. Radi kao nastavnica u OŠ „Hamdija Kreševljaković“.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci