Pet minuta

Šta se iza ankete valja?

petak, 10. februar 2023.

Ne gurajte roditeljima pod nos anketu, nisu svi roditelji prosvjetni radnici i nisu informisani šta to znači.

Šta se iza ankete valja?

Ima li neko u našoj kasabi da nije čuo za famoznu anketu? O njoj pričaju roditelji, dede i nane ispred škole, strina i strinine strine tetka. Bistri se u svim kućama gdje god ima neko da se školuje ili u školi radi. Mjeri se čas uzduž i poprijeko, gleda se opet preko taraba komšijskih, viri se šta oni rade, kada kod njih zvoni, ko njima određuje i glasa koliko će čas trajati...

Gledamo, ibretimo se, a nama odzvonilo...

Ne pitaju odavno ništa, rade sve što nije u interesu da budemo zemlja obrazovanih ljudi. Uvode, provode, stavljaju, planiraju, odlučuju, ali zaboravljaju. 

Zaboravljaju da prosvjetni radnici kičmu imaju! 

Da znaju razmišljati svojom glavom i znaju da 5 minuta mnogooooo znači. 

Ne vole da im se podvaljuje, ne vole da im se podmeće i ne vole da im se pod nos gura nešto što nije utemeljeno nikakvim obrazloženjem. 

Gospodo, vama pet minuta nije ništa. Nama jeste. 

Nama je norma!

Nama je plata!

Nama je radno mjesto!

Nama je hljeb! 

Ne igrajte se s prosvjetnim radnicima, ne koristite se i ne krijte iza anketa, ne podvaljujte ovim ljudima koji časno, za mizerne plate, uče i vašu djecu. 

Ne gurajte roditeljima pod nos anketu, nisu svi roditelji prosvjetni radnici i nisu informisani šta to znači.

Ako već treba da virimo preko tuđih taraba i gledamo šta drugi rade, onda znajte da se teži časovima od 60 do 90 minuta. Jok, mi ćemo skratiti, sve nam u školama toliko moderno i napredno da od tehnologije i digitalizacije ne znamo šta ćemo, pa nam sve gotovo za 30 minuta, kakvih 40. Učenici nam se mrznu u školama jer nemaju grijanja. 

Pa je li dosta! 

Bavite se onim što vam je posao. Unaprijedite uslove rada i obrazovanja. Ne provocirajte više ovaj čestiti esnaf. I kada pet minuta nije ništa, dajte vi 5% od svoje plaće da se učenicima osiguraju besplatni obroci u školama, kada ste tako velikodušni. Nas ne dirajte, jer svakako kada se sve sabere i oduzme u nekim zemljama bi nas nazivali volonterima, koliko zarađujemo.

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci