KADA RODITELJI PADNU NA TESTU

petak, 30. novembar 2018.

Kojim danom je ljubav na rasporedu i da li se može uvrstiti u njihovu prenatrpanu dnevnu rutinu? Kada razgovaramo s njima i gdje?

KADA RODITELJI PADNU NA TESTU

Dragi roditelji, ne znam kako ćete me shvatiti i koliko ćete mi zamjeriti, ali ja moram ovo svima nama da kažem u lice. Pali smo na testu roditeljstva, neko više neko manje!!!

Ozbiljna optužba i velike riječi. Ja iza svojih riječi stojim i boli me jako što ovo pišem, prije svega sebi kao roditelju, i svim ostalim roditeljima koji žele da prihvate istinu. Znam boli, ali boli i druge još više nego nas. Pa da nas sve redom pitam.

Na koliko ste aktivnosti pored škole/vrtića upisali svoju djecu?

Hajde sada, počnite da brojite. Znam, strašno!

Djeca nam idu na engleski sa dvije godine, treniraju nogomet čim nauče riječ lopta i čim ih osokolimo na noge, plivaju četiri puta sedmično na bazenu, treniraju atletiku, gimnastiku, idu na balet, na hor, u muzičku, na klizanje, skijanje, idu na neke radionice za genijalce, za ovako i onako računanje, na programiranje...

Šta to radimo? Da li smo mi to tako loše prošli u životu pa liječimo svoje komplekse ili smo toliko imućni da ne znamo šta ćemo sa parama, ili mislimo da smo dobri roditelji samo na taj način?

Ozbiljno mislim da nam je krajnje vrijeme da se resetujemo i da nas neko vrati na fabričke postavke. Djeca su nam razapeta na sve moguće strane, u automobilu nam provode dobar dio svoga života, razvozimo ih na sve te aktivnosti i samo kukamo kako je nama teško i naporno. Oni nemaju pravo da im bude teško, jer moraju biti presretni što imaju takve uslove. Ulažemo u njih da im sutra bude lakše u životu. Ljuti smo na njih kada su nezadovoljni, svadljivi, razdražljivi...

Pa stvarno su razmaženi, kako se mogu tako ponašati, a mi smo im pružili sve osim nas, ljubavi i pažnje?

Strašno šta radimo svojoj djeci. Djeca su nam iscrpljena, umorna, spavaju na časovima jer im noć nije bila dovoljna, žale se na previše obaveza i da ne mogu sve da stignu, svi nešto od njih tražimo, očekujemo, forsiramo, a onda vas jednom svojom rečenicom probude. Mene je probudilo tuđe dijete, neke manje sretne probude njihova rođena djeca, a neke, nažalost probudi vrijeme koje prođe i koje nikada više neće vratiti.

Nedavno mi je jedan dječak rekao da je najsretniji kada je bolestan.

Bila sam jako uznemirena njegovom izjavom, a onda mi je lijepo objasnio da samo tada može da se odmori od svih svojih obaveza. Pogodilo me to strašno i natjeralo na razmišljanje. Po svemu što sam vidjela, čula i doživjela vidim da nismo baš realni u zahtjevima koje postavljamo pred njih, i da smo izgubili pojam šta znači biti roditelj.

Kada pružamo ljubav svojoj djeci?

Kojim danom je ljubav na rasporedu i da li se može uvrstiti u njihovu prenatrpanu dnevnu rutinu? Kada razgovaramo s njima i gdje?

U automobilu kada ih razvozimo od tačke A do tačke B.

Kada ih ljubimo? Kada spavaju i kada nam pokažu pehar, medalju, diplomu.

Mene je sramota, ne znam da li je vas?

Djeci smo usadili osjećaj grižnje savjesti. Preko svih svojih granica izdržljivosti idu na kurseve, na treninge, na plivanja, slikanja, vajanja, modeliranja... znate zašto? Zato što im još i nabijamo na nos da smo to dobro platili. Naravno da u školi ne mogu i neće da uče, jer to nismo platili.

Koliko košta prvi klimavi zub koji je ispao na treningu, a vi niste bili tu da poljubite svoje dijete jer ste sjedili u autu ispred ili pili kafu sa prijateljicama? Koliko košta prva bubuljica na čelu vašeg sina koja se pojavila u zimskom kampu daleko od vas? Ne postoje te pare na svijetu koje će svima nama vratiti te trenutke koji su otišli u nepovrat. Kome se to mi dokazujemo, koga to mi želimo impresionirati svojim mogućnostima i svojim roditeljskim dostignućima i dječijim postignućima?

 Sebe, mahalu, društvo, kolege sa posla ...???

Hajde jednu sedmicu pored radnog vremena i svih obaveza otiđite dva puta na engleski, plivajte tri puta sedmično po dva sata, otiđite jednom na klizanje i još jednom na programiranje. Probajte, ko preživi neka mi se javi.

Divim se današnjoj djeci šta sve trpe da bismo mi bili zadovoljni njima. Njih niko ništa i ne pita. Ne učimo ih da je važno naučiti živjeti u svojoj koži, nego u tuđim, najčešće našim očima. Na kraju shvatimo da smo ih dugo gledali u retrovizoru pa i ne znamo kako nam izgledaju, da smo tužni što im noge vire preko ruba kreveta i da ne znamo kada su nam tako brzo narasli i gdje smo mi bili tada. Shvatimo da se nismo dovoljno grlili i ljubili jer smo negdje jurili da oni budu svestrani, sposobni, obučeni, naučeni...A oni su nam bili nesretni i odbačeni.

I na kraju shvatimo da smo im oduzeli djetinjstvo, jedinu stvar koju ne mogu nadoknaditi i jedinu stvar koju smo im mi, zapravo, trebali pružiti.

 Selma  Karić

Selma Karić

Selma Karić rođena je u Sarajevu 1981. godine. Profesorica je B/H/S jezika i književnosti i radi u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Piše blog o vlastitim iskustvima i životnoj svakodnevnici. Posebno je interesuje uloga žene u današnjem društvu i problematika obrazovanja. S obzirom na to da radi sa djecom, a i sama je majka, smatra da je najveći izazov današnjice odgojiti i obrazovati dijete i u svojim kolumnama će pisati upravo o tim izazovima i problemima na koje nailaze svi oni koji su uključeni u te procese.

Povezani članci