IT u obrazovanju

Petica – razredna web stranica

srijeda, 29. maj 2019.

Piše: Ema Mujanović, OŠ Turbe, Travnik

“Nemojte ograničavati djecu samo na ono što ste vi naučili, jer djeca su rođena u drugom vremenu.”

Stručno usavršavanje učitelja, počinje ulaskom u razred. Znanja usvojena tokom studija predstavljaju podlogu za realizaciju radnog odnosa, no stvarno usavršavanje započinje nakon toga. Da bi učenici bili motivisani za usvajanje novih znanja i vještina, potrebna su neprekidna usavršavanja učitelja. Učitelji moraju pronalaziti nove zanimljive strategije, tehnike i metode rada. Svaki učitelj mora voditi računa o svom stručnom usavršavanju ako želi unaprijediti svoj rad, učini ga kvalitetnijim, kreativnijim, boljim za današnje učenike. Novo digitalno doba zahtijeva uvođenje informacione tehnologije u obrazovanje. Informacionu tehnologiju je potrebno uvoditi u obrazovni sistem, da bi se na taj način približili učenicima, motivisali ih na učenje, razvijali njihove interese i pripremili ih na cjeloživotno učenje. Učenici imaju veću motivaciju za rad ako im učitelji na zanimljiv i interaktivan način prikažu određeni sadržaj. Učenici najbolje uče zabavljajući se, kada zapravo nisu ni svjesni da uče.

Tragajući za načinom na koji mogu poboljšati i učiniti boljom svoju nastavu, otkrila sam da postoje mnogi web alati uz pomoć kojih možemo izraditi zanimljive digitalne sadržaje, koji nam mogu poslužiti za poboljšanje nastavnog procesa. Pronašla sam stranicu weebly.com uz pomoć koje sam kreirala razrednu stranicu. Stranicu je bilo potrebno upotpuniti određenim sadržajima. Počela sam istraživati kojim web alatima mogu izraditi što više zanimljivih sadržaja za učenike, koje će učenici koristiti u školi, ali i kod kuće. U toku prakse izrađene su mnoge digitalne igrice koje prate nastavni plan i program, kvizovi, ukrštenice, prezentacije i sl. Prednost ovih alata je što su prije svega jednostavni za korištenje, čine nastavni proces zanimljivijim, te učenici postaju aktivni sudionici nastave.

Koristeći  stranicu za pravljenje sajtova, Weebly, napravila sam razredni sajt kojem smo zajedno dali ime „Petica“. Na sajtu se nalaze brojni sadržaji:

Početna stranica na kojoj se nalaze osnovni podaci o razredu;

Oglasna ploča sa različitim obavijestima za učenike, ali i roditelje;

Naši radovi predstavljaju mjesto gdje se nalaze različiti učenički radovi;

Vježbaonica je dio sajta u kojem učenici kroz različite digitalne igrice vježbaju nastavno gradivo. Sadržaje koji se nalaze u ovom dijelu koristimo na časovima ponavljanja i utvrđivanja, ali i kod kuće.

Edukativni portali je dio sajta na kojima djeca mogu naučiti mnoge korisne stvari.

 

Razredna web stranica se stalno nadopunjuje novim sadržajima, prateći nastavni plan i program.

Ona predstavlja mjesto gdje učenici mogu vježbati gradivo, ali i mjesto gdje će roditelji moći vidjeti šta njihova djeca rade u školi.

Link za sajt: http://emamujanovic84.weebly.com/

Povezani članci