Promocija priručnika za razrednu nastavu

petak, 14. februar 2020.

Sinoć je u prostorijama IK „Sarajevo Publishing“, upriličena promocija još jednog vrijednog djela kojim smo obogatili našu metodičku biblioteku – Tjelesni i zdravstveni odgoj – priručnik za razrednu nastavu, autorice mr.sc. Kanite Granov.

Promocija priručnika za razrednu nastavu

Kako su istakli recenzenti, ovaj priručnik je prvi ovakve vrste na području BiH, namijenjen kao pomoć učiteljima u razrednoj nastavi. Posebno je korisno što je u priručniku opisana upotreba Eurofit baterije testova, sa kojom se većina učitelja nije susrela u toku četverogodišnjeg studija te što je priručnik posvećen radu sa učenicima koji imaju smanjene sposobnosti ili poteškoće u učenju i radu. Tjelesni odgoj nije samo predmet koji se izvodi u školskoj sali, na igralištu ili učionici već je njegova realizacija povezana i sa ostalim predmetima, svakodnevnim životom i širom društvenom zajednicom.

Autorica je u predgovoru navela: Tjelesni i zdravstveni odgoj je predmet kojem je potrebno posvetiti najviše pažnje i uraditi detaljne pripreme za samu realizaciju, jer je to jedini nastavni predmet u kojem, osim svih komponenti koje se časom trebaju zadovoljiti, postoji još i stalna opasnost od neželjenog povređivanja učenika; predmet u kojem je potrebna pronicljivost i predviđanje situacija, te eventualno sprečavanje neželjenog. Riječ je o predmetu kojeg počinjemo učiti od najranije dobi i kontinuirano smo u vježbanju, učenju i usvajanju novih vještina tokom cijelog života. Također ističe bitnost bavljenja fizičkim aktivnostima djece, jer vrijeme propušteno u ovom uzrastu nikada se ne može nadoknaditi.

Posebnu važnost predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj istakli su i roditelji djece u čijem se zdravstvenom i rekreativnom smislu osjetio kontinuirani rad.

Majka djeteta sa autističnim spektrom kazala  je da je njeno dijete na samom početku školovanja odbijalo svaku vrstu fizičke aktivnosti i da je na časovima tjelesnog odgoja uglavnom sjedilo. Zahvaljujući strpljenju, upornosti i velikoj podršci koju je učiteljica pružala, dijete sada preuzima aplikacije sa vježbama i samostalno izvodi vježbe čak i kući.  

Majka djeteta sa izraženim talentom je kazala da je učiteljica već na samom početku školovanja primijetila da dijete ima izražene motoričke sposobnosti i urođenu fleksibilnost, koju je samo upornim i pravilnim vježbama nastavila poticati kod učenice, čime je ona bila sve smjelija i odlučnija.

O priručniku su govorili prof.dr. Edin Mirvić, redovni profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu i prof.dr. Sanela Merjem Rustempašić, redovna profesorica na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, posebno ističući humano zanimanje UČITELJ.

Sigurni smo da će ovaj priručnik obogatiti vašu biblioteku i biti korisna riznica ideja za realizaciju nastave.

Povezani članci