Jubilej

Sedamdeset godina Sarajevo Publishinga

srijeda, 03. juni 2020.

S njihovim knjigama odrastaju generacije

Izdavačka kuća Sarajevo Publishing 10. juna slavi svoj 70. rođendan. Ponosni su na činjenicu da ne samo da opstaju u ovom turbulentnom vremenu, nego uspijevaju raditi kvalitetno i upravo po tome biti prepoznatljivi u Bosni i Hercegovini, ali i šire. “Ponosni smo i sretni, naravno. Nije bilo lako nastaviti tamo gdje je stao Veselin Masleša i truditi se da u izmijenjenim i otežanim okolnostima nakon rata u BiH radimo, stvaramo nova izdanja, rastemo i razvijamo se zajedno s našim čitaocima i cijelim bh. društvom. Sedamdeset godina je mnogo, a posebno raduje činjenica da smo svih ovih godina bili sastavni dio porodica, naša izdanja su pratila djecu od rođenja pa do fakulteta i dalje. Po tome smo posebno prepoznatljivi i zbog toga nam se čitaoci raduju i uvijek pomno prate naš rad” – istakla je Dijana Remeta, direktorica IK Sarajevo Publishing.

Izdanja Sarajevo Publishinga prepoznatljiva su kroz biblioteke Lastavica, Ars, Kulturno naslijeđe, Logos, te nešto mlađe edicije University Book i Moja metodika, u okviru kojih nastaju izdanja za različite ukuse, uzraste i različita profesionalna usmjerenja.

Ono što ih razlikuje od drugih izdavača u Bosni i Hercegovini, ali i šire, jeste isključivo kvalitet, bez kompromisa. To je osnovna odrednica njihovog rada i glavna referenca kojom se nameću tržištu, istakla je direktorica i dodala: “Kvalitet biramo uvijek, prilikom izbora izdanja na kojima ćemo raditi, autora s kojima ćemo sarađivati, načina na koji ćemo profesionalno, stručno i s poštovanjem urediti svako izdanje, ali i onda kada biramo štampariju, na samom kraju ovog zahtjevnog procesa. Pri tome je veoma bitno napomenuti da našu izdavačku kuću čini mali tim odabranih ljudi u kojem svako ima vrlo važan zadatak. Poslovi su im međusobno isprepleteni i usko povezani i bez dobre organizacije i saradnje ne bismo bili tu gdje jesmo.”

Pandemija Covid 19 je značajno promijenila tok redovnih aktivnosti i usmjerila ih ka prilagođavanju online nastavi i trenutnim potrebama i nastavnika i učenikaU martu su imali zakazane radionice za prosvjetne radnike Kantona Sarajevo koje su morali otkazati. Također, otkazali su sva planirana predavanja, seminare i prezentacije koje svake godine organizuju baš u proljetnom periodu. Te aktivnosti su njihov doprinos kvalitetnijem obrazovanju i način na koji se žele zahvaliti prosvjetnim radnicima. Istovremeno, edukacije su prilika da se sretnu s nastavnicima i razmijene značajne informacije i iskustva. Nadaju se da će se s početkom nove školske godine učenici i nastavnici vratiti u škole, te da će uspjeti realizirati započeto, rekla je Remeta. “S druge strane, online princip nastave nas je podstakao da se u većoj mjeri pozabavimo kreiranjem i distribucijom digitalnih materijala, te da se usmjerimo na online komunikaciju s prosvjetnim radnicima i školama. 

Odmah na početku izvođenja online nastave, sve naše materijale učinili smo dostupnim svim nastavnicima – video sadržaje, prezentacije, audio materijal, udžbenike u elektronskoj formi (uz operativne planove, pripreme, radne listove, testove za provjeru znanja). Bilo je potrebno samo da se registruju na platformu www.obrazovniportal.ba i preuzmu materijale koji su im potrebni za rad. Nastavnici su nam veoma zahvalni za ustupljene sadržaje. Materijal im je bio veoma koristan, naročito na samom početku – kad je bilo i najteže prilagoditi se novonastalim okolnostima.”

Osim kvaliteta, kao osnovnog principa poslovanja, uvijek na prvo mjesto stavljaju čovjeka i njegove potrebe. “Posebnu pažnju uvijek obraćamo na ljude, kako uposlenike IK Sarajevo Publishing, tako i one sa kojima svakodnevno sarađujemo. Njegujemo profesionalan i korektan odnos i vjerujem da tu leži ključ našeg uspjeha. Naši klijenti, saradnici, prosvjetni radnici to vide i osjete, zbog toga naša dobra saradnja traje i postaje samo prisnija i kvalitetnija. Kada su konkretno naši udžbenici u pitanju, učenici i prosvjetni radnici su nam inspiracija. Od njih dobijamo ideje, znamo koje su im realne potrebe, kakva vrsta materijala im nedostaje itd. U međusobno smo zavisnom odnosu punom ličnog i profesionalnog uvažavanja.” – rekla je direktorica Sarajevo Publishinga.

Ljeto je nešto mirniji period kada su u pitanju aktivnosti koje se direktno odnose na škole, prosvjetne radnike, edukacije, radionice itd. Kako je rekla Dijana Remeta, iskoristit će ga za promociju novih izdanja, čiji izlazak iz štampe očekuju u julu. Riječ je o izdanjima za predškolce, ali i priručnicima za učitelje, nastavnike i profesore. Također, vraćaju stari sjaj Lastavici i to novim izdanjima koja pripremaju u narednom periodu. S početkom nove školske godine bit će zauzeti organizacijom radionica i seminara, ali neće stati sa pripremom novih izdanja. 

Inače, tokom cijelog juna trajat će rođendanske aktivnosti IK Sarajevo Publishing. Rođendan će obliježiti brojnim akcijama i sniženjima u knjižarama Sarajevo Publishing. U toku je velika akcija i podrazumijeva sniženja preko 300 odabranih naslova, čak i do 60%. Trajat će do 30. juna. Objavljen je i izazov za najbolju fotografiju s omiljenim Lastavicinim izdanjem koji će trajati do 8. juna, a na sam rođendan pripremaju goste iznenađenja za posjetioce knjižara.

Sve aktuelnosti iz Sarajevo Publishinga možete pratiti i na društvenim mrežama, te na novoj web stranici www.sarajevopublishing.ba koja će biti aktivna od 10. juna.

Povezani članci