STVARANJE KLJUČNIH NAČELA PONAŠANJA

Sedam navika uspješnih učitelja

petak, 01. juni 2018.

Knjiga 7 navika uspješnih ljudi Stephena R. Coveyja prvi je put tiskana 1989. i nevjerojatno je brzo postala najpoznatiji svjetski priručnik psihologije uspjeha.

Sedam navika uspješnih učitelja

Autorov se pristup rješavanju osobnih i poslovnih problema temelji na etici karaktera (vrti se oko one poznate Emersonove rečenice: „Ono što jesi tako mi glasno zvoni u ušima da zaglušuje to što govoriš”), sedam ključnih načela ponašanja i ideji da uspjeh nije rezultat slučaja, nego dobrih navika.

Coveyjeva knjiga nije na popisu lektire na učiteljskim fakultetima, ali svakome učitelju može poslužiti kao vodič u rješavanju najgorih problema vezanih uz poučavanje, motiviranje i ponašanje učenika.

Učiteljeva uspješnost u razredu, naime, uvijek ovisi o jednostavnoj vještini da se makne iz svoje zone udobnosti, odlijepi od starih navika u koje je udbno uljuljan (iako osjeća da više nemaju učinka na nove generacije učenika koje poučava), pa krene u promjene i stvori nove, djelotvornije navike. Svaka takva nova navika nova je pobjeda.

Prve navike koje valja promijeniti osobne su navike vezane uz pobjede samoga sebe: svojih sumnji, strahova, nevoljkosti, predrasuda, rutina… Riječ je o privatnim pobjedamadavanja i održavanja obećanja samome sebi, stvaranju i izvršavanju obveza prema sebi, svojim znanjima, vještinama i željama. Često je potrebna velika hrabrost za promjenu tih navika. U mogućim prigovorima kolega, savjetnika, ravnatelja ili roditelja tražimo opravdanje za odustajanje od promjena i usvajanja novih navika koje bi nam olakšale rad u razredu. Ali, kočnice koje nas drže i o koje se saplećemo nisu vanjske, nego unutarnje.

Drugi sklop navika koje valja mijenjati Covey naziva javnim pobjedama. Odnose se na vještine da bez sukoba živimo s drugima i uspješno s njima surađujemo. Samo učitelj koji nauči pobijediti sebe može uspješno komunicirati s drugima, surađivati, upravljati razredom i poslovima.

Navike potrebne uspješnome učitelju potrebne su i učeniku koji želi biti uspješan.

■  Jednostavo objašnjenje za učenike ponuđeno je OVDJE!

 

Autorica: Dinka Juričić

Povezani članci