ČITATI, ČITATI I ČITATI

7 koraka za razvijanje pismenosti

srijeda, 13. juni 2018.

Roditelji su prvi učitelji svog djeteta. Mnogo je jednostavnih stvari koje možete napraviti kako biste bili sigurni da će vaše dijete naučiti dobro i uspješno čitati i pisati.

7 koraka za razvijanje pismenosti

Evo nekoliko jednostavnih prijedloga koji vam mogu pomoći da podržite razvoj pismenosti svog djeteta:

  • ČITAJTE SVOM DJETETU SVAKI DAN. Uključite različite tekstove (fikciju, fakciju, poeziju itd.)
  • NEMOJTE POJEDNOSTAVLJIVATI RIJEČI. Koristite složenije riječi što prije i što češće! Istraživanja pokazuju da, kad dijete opaža složenije riječi, čak i ako ne zna značenje tih riječi u to vrijeme, napreduje u čitanju i razumijevanju.
  • NEKA VAS VAŠE DIJETE VIDI KAKO ČITATE. To suptilno pojačava važnost čitanja kod djeteta.
  • POTIČITE GA DA KORISTI RIJEČI KOJE VEĆ ZNA KAKO BI DEŠIFRIRALO ZNAČENJE NOVIH RIJEČI. Neka potraži „manje riječi unutar velikih“. Koristite prst ili komad papira da biste sakrili dijelove riječi. Zatim mu pomozite da uklopi male riječi u veliku riječ.
  • TOKOM ČITANJA ZASTANITE I POSTAVLJAJTE PITANJA. Kada vaše dijete ispravno odgovori na pitanje, idite dublje. Recite mu neka se vrati tekstu i pronađe dokaze koji podupiru njegove misli.
  • OHRABRITE GA DA ZAPISUJE SVOJE MISLI O TEKSTU U POSEBNU SVESKU. Nakon što ste zajedno s njim pročitali neku priču, neka dijete nacrta ili napiše odgovore na pitanja, poput: „Koji je tvoj najdraži lik u priči?“ „Zašto?“ „Gdje se odvija ta priča? (grad, farma, pustinja, more itd.)“
  • POMOZITE MU DA POVEŽE ČITANJE I PISANJE S PRAVIM ISKUSTVIMA IZ SVOG ŽIVOTA. Naprimjer, nakon čitanja priče o životinjama u zoološkom vrtu popričajte o posjeti ZOO-u. Raspravljajte o tome koliko je djetetovo iskustvo bilo slično priči koju ste čitali, a šta je bilo različito. Nacrtajte ili napišite nešto o svojoj najdražoj životinji iz zoološkog vrta.
  • Korištenjem jednostavnih i zanimljivih ideja poput ovih možete pomoći svom djetetu da stekne odlične vještine čitanja i pisanja.

 

Izvor: schoolfamily.com

Napomena: Autorica teksta Connie McCarthy je visokoobrazovana učiteljica prvog razreda u SAD-u. Objavila je brojne članke o ranoj edukaciji. Karijeru je posvetila tome da učenici od početka budu dobri u školi.

Povezani članci