Vježbe za sviju

Tjelesni i zdravstveni odgoj kod kuće

utorak, 24. mart 2020.

Dragi učenici evo zadaće za sviju i iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Bit ćete opušteniji i bolje skoncentrisani za daljnji rad.

Tjelesni i zdravstveni odgoj kod kuće

S obzirom da ste u kući i da puno radite i učite, a pri tome se slabije krećete, šaljemo vam nekoliko vježbica koje biste trebali raditi svaki dan, a ne samo kad vam je po rasporedu čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja. 

Vježbe oblikovanja, kako se one u praksi obično nazivaju, u osnovi su prirodni pokreti pojedinim dijelovima tijela izvedeni u njihovom osnovnom ili izmijenjenom mehaničkom obliku, ali uvijek sa posebnim ciljem. 

Taj cilj, oblikovanje tijela, jeste ono što ove vježbe svrstava u grupu vježbi oblikovanja. Međutim, one ne utiču samo na promjenu fizičke spoljašnjosti, već prije svega, na poboljšanje kvaliteta aparata za kretanje (lokomotornog aparata). Znači, one imaju za cilj funkcionalno osposobljavanje lokomotornog aparata sa usmjerenim uticajem na mišiće i zglobove. 

Ovim vježbama se razvijaju i održavaju mišićna snaga i pokretljivost zglobova, otklanja mišićna napetost, mogu se poboljšati i neke strukture motoričkog funkcionisanja. Vježbe oblikovanja možemo različito sistematizovati čime se olakšava njihov pravilan izbor.

Vježbe za jačanje mišića imaju zadatak da podignu opštu fizičku sposobnost s obzirom da od mišićne snage zavisi radna sposobnost, ali i držanje tijela.

Vježbe istezanja se koriste u cilju izduživanja kratkih mišića. Poznato je da pokretljivost zavisi od dužine tetiva, ligamenata te konstrukcije zglobova i dužine mišića.

Vježbe labavljenja se koriste kada suviše napete mišiće treba opustiti, odnosno olabaviti. Poznato je da odgađanje zamora zavisi, između ostalog, od sposobnosti da se olabavi i neangažirani mišić i to ne samo u stanju mirovanja već i za vrijeme kretno-sportske aktivnosti.

Savjet i preporuka:

- Ako ste u prilici, vježbajte ujutro, jer ćete na taj način ubrzati metabolizam i sagoriti više kalorija koje unosite u organizam tokom dana!

Na OVOM linku preuzmite vježbe u slikama.

 

LITERATURA: 
1. Sakić, A. i Bijedić, E. (2009). Preventivni kondicijski trening: Vodič za trenere. Tuzla.
2. www.allegro-bl.com

__________

Piše: mr. Azur Sakić 

Povezani članci