Vježbajmo zajedno

Vježbe za ispravljanje deformiteta nogu

četvrtak, 28. maj 2020.

Današnji tekst posvećen je vježbama za korekciju deformiteta nogu.

Vježbe za ispravljanje deformiteta nogu

X noge (genu valgum)

X noge je najčešće upotrebljavani naziv u domaćoj literaturi za ovu vrstu deformacije, čija je lokalizacija u predjelu zgloba koljena.

U najvećem broju slučajeva to je obostrana deformacija, a samo izuzetno jednostrana. Kod ovakvih osoba možemo konstatovati lučno iskrivljenje koje čine natkoljenica i potkoljenica i čiji je konveksitet okrenut unutra.  

Uzrok ove deformacije u najvećem broju slučajeva je rahitis, jer kosti, sa promjenama koje rahitis izaziva, predstavljaju pogodno tlo za razvoj ove deformacije. Duže stajanje, prekomjerna težina potenciraju nastanak ovog iskrivljenja, naročito u doba razvoja organizma, tj, u doba predpuberteta ili ranog puberteta.

Vježbe možete pogledati OVDJE a iznad svake slike je tekstualni opis vježbe.

 

 Azur Sakić

Azur Sakić

Azur Sakić je rođen 1976. godine u Tuzli gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završene srednje Elektrotehničke škole započinje studij na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Diplomirao je 2003. godine iz oblasti "Košarka-Taktika igre u odbrani". Godine 2006. magistrirao je na temu "Uticaj funkcionalnih sposobnosti na primijenjene testove situacione motorike košarkaša". Knjigu "Preventivni kondicioni trening" objavio je 2009. godine.

Trenerskim poslom se bavi od 2000. godine kao košarkaški i kondicioni trener klubova KK Sloboda Dita Tuzla, OKK Spars Sarajevo, BC Sodertalje Kings Sweden, KK Jedinstvo Tuzla, KK Gradina Srebrenik, KK IBU Spartans Živinice. Trenutno radi kao profesor tjelesnog odgoja i sporta u srednjoj školi, te obavlja poslove kondicionog trenera seniorske reprezentacije BiH koja se takmiči u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Povezani članci