Vježbajmo zajedno

Vježbe za korekciju deformiteta kičmenog stuba - III dio

četvrtak, 21. maj 2020.

Današnji tekst posvetili smo vježbama za korekciju lordoze.

Vježbe za korekciju deformiteta kičmenog stuba - III dio

Lordoza

Lordoza se definiše kao deformitet kičme u lumbosakralnom dijelu koja se manifestira pojačanom zakrivljenošću fizikalne lordoze. Primarno pogađa slabinski dio leđa, ali može pogađati i vratni dio. Često se javlja u kombinaciji sa kifozom.

Glavne karakteristike lordoze su glava zabačena unatrag od linije vertikale, prsni koš je ravan ili ispupčen, fiziološka lordotična krivina je naglašena, zdjelica je pomaknuta naprijed i dolje, a koljena su u pojačanoj ekstenziji.

Vježbe možete pogledati OVDJE a iznad svake slike je tekstualni opis vježbe.

 
 Azur Sakić

Azur Sakić

Azur Sakić je rođen 1976. godine u Tuzli gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završene srednje Elektrotehničke škole započinje studij na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Diplomirao je 2003. godine iz oblasti "Košarka-Taktika igre u odbrani". Godine 2006. magistrirao je na temu "Uticaj funkcionalnih sposobnosti na primijenjene testove situacione motorike košarkaša". Knjigu "Preventivni kondicioni trening" objavio je 2009. godine.

Trenerskim poslom se bavi od 2000. godine kao košarkaški i kondicioni trener klubova KK Sloboda Dita Tuzla, OKK Spars Sarajevo, BC Sodertalje Kings Sweden, KK Jedinstvo Tuzla, KK Gradina Srebrenik, KK IBU Spartans Živinice. Trenutno radi kao profesor tjelesnog odgoja i sporta u srednjoj školi, te obavlja poslove kondicionog trenera seniorske reprezentacije BiH koja se takmiči u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Povezani članci