Vježbajmo zajedno

Vježbe za korekciju deformiteta kičmenog stuba - II dio

srijeda, 13. maj 2020.

U današnjem tekstu ćemo posvetiti pažnju vježbama za otklanjanje skolioze.

Vježbe za korekciju deformiteta kičmenog stuba - II dio

Skolioza

Glavni znak da se radi o skoliozi je postranična iskrivljenost kičme koju opisuje rotacija kralježaka oko uzdužne osi i torzija kičme oko uzdužne osi. Kod bilo kojeg oblika skolioze postoji opasnost od pogoršanja. Skolioza ima tendenciju pogoršavati se s rastom. Dovodi se u vezu s nepravilnim držanjem. Skolioza je tipičan poremećaj do kojeg dolazi zbog skraćenja jednog donjeg ekstremiteta.

Skolioza je bočna zakrivljenost  kičme zbog koje grudni koš gubi simetriju, a koja se najčešće pojavljuje tokom rasta neposredno prije puberteta. Skolioza može biti uzrokovana različitim stanjima poput cerebralne paralize, mišićne distrofije, ali se pravi uzrok skolioze još ne zna. Većina slučajeva skolioze je  blaga, ali neka djeca razviju deformitete kičme koji postaju teži s rastom. Osobito teška zakrivljenost kičme može smanjiti količinu prostora u prsima što otežava plućima normalno funkcioniranje.

Vježbe možete pogledati OVDJE a iznad svake slike je tekstualni opis vježbe.

 Azur Sakić

Azur Sakić

Azur Sakić je rođen 1976. godine u Tuzli gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završene srednje Elektrotehničke škole započinje studij na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Diplomirao je 2003. godine iz oblasti "Košarka-Taktika igre u odbrani". Godine 2006. magistrirao je na temu "Uticaj funkcionalnih sposobnosti na primijenjene testove situacione motorike košarkaša". Knjigu "Preventivni kondicioni trening" objavio je 2009. godine.

Trenerskim poslom se bavi od 2000. godine kao košarkaški i kondicioni trener klubova KK Sloboda Dita Tuzla, OKK Spars Sarajevo, BC Sodertalje Kings Sweden, KK Jedinstvo Tuzla, KK Gradina Srebrenik, KK IBU Spartans Živinice. Trenutno radi kao profesor tjelesnog odgoja i sporta u srednjoj školi, te obavlja poslove kondicionog trenera seniorske reprezentacije BiH koja se takmiči u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Povezani članci