Vježbajmo zajedno

Vježbe za korekciju deformiteta kičmenog stuba

četvrtak, 07. maj 2020.

U današnjem tekstu ćemo posvetiti pažnju vježbama za otklanjanje kifoze.

Vježbe za korekciju deformiteta kičmenog stuba

Današnja nastava je pod uticajem savremene tehnologije, u kojoj dominira statična aktivnost, laptopi, pametni telefoni, igrice i sl. Djeca su rjeđe na igralištima i sve manje obavljaju motoričke aktivnosti tipa trčanja, skokova, sportskih igara, puzanja itd. To sve dovodi, između ostalog, do posturalnih problema, tjelesnih deformiteta i drugih degenerativnih bolesti vezanih uz kičmu. Najčešći deformiteti kičmenog stuba su skolioza i kifoza, a rano otkrivanje presudno je za buduće zdravlje djeteta. Jedini ispravan put su rano prepoznavanje i hitna intervencija.

Djeca u starosti od 5 do 17 godina trebala bi provesti minimalno sat vremena baveći se nekom fizičkom aktivnošću kako bi izgradila temelje za pokret i aktivnosti koje će implementirati do kraja svog života.

U današnjem tekstu ćemo posvetiti pažnju vježbama za otklanjanje kifoze.

Kifoza

Kifoza je definisana kao poremećaj zakrivljenosti kičme u sagitalnoj (antero-posteriornoj) ravnini kod kojeg konveksnost torakalnog (prsnog) dijela kičme prema natrag prelazi normalne fiziološke granice (>20 – 45 stepeni). Time leđa dobivaju blago okrugli izgled i postaju bolna, a u najtežim slučajevima kifoza može uzrokovati probleme sa radom srca i pluća.

Glavne karakteristike kifoze su: glava savijena prema naprijed – ispred vertikalne linije, ramena pomaknuta naprijed i pojačana pogrbljenost, uvučen prsni koš, lopatice istaknute i odvojene od kralježnice te mlitav i ispupčen trbuh.

Vježbe možete pogledati OVDJE a iznad svake slike je tekstualni opis vježbe.

 Azur Sakić

Azur Sakić

Azur Sakić je rođen 1976. godine u Tuzli gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završene srednje Elektrotehničke škole započinje studij na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Diplomirao je 2003. godine iz oblasti "Košarka-Taktika igre u odbrani". Godine 2006. magistrirao je na temu "Uticaj funkcionalnih sposobnosti na primijenjene testove situacione motorike košarkaša". Knjigu "Preventivni kondicioni trening" objavio je 2009. godine.

Trenerskim poslom se bavi od 2000. godine kao košarkaški i kondicioni trener klubova KK Sloboda Dita Tuzla, OKK Spars Sarajevo, BC Sodertalje Kings Sweden, KK Jedinstvo Tuzla, KK Gradina Srebrenik, KK IBU Spartans Živinice. Trenutno radi kao profesor tjelesnog odgoja i sporta u srednjoj školi, te obavlja poslove kondicionog trenera seniorske reprezentacije BiH koja se takmiči u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Povezani članci