Vježbajmo zajedno

Vježbe za prevenciju povreda donjih ekstremiteta

ponedjeljak, 20. april 2020.

Danas ćemo vam prikazati nekoliko osnovnih vježbi za stabilnost skočnog zgloba kao i vježbe za jačanje mišićnih struktura oko zgloba.

Vježbe za prevenciju povreda donjih ekstremiteta

Povrede skočnog zgloba podrazumijevaju povredu distalne tibije ili fibule spadaju u najčešće prijelome donjih ekstremiteta, a broj se tokom posljednjih dekada značajno povećao i javlja se u svim starosnim dobima. 

Propriocepcija je sposobnost lokomotornog sistema za primijenjene odgovore na specifične, a često i na neobične statičke i dinamičke podražaje (Potach i Borden 2000.). Propriocepcija ustvari podrazumijeva osjećaj za položaj vlastitog tijela u prostoru.

 

Učinkovitost propriocepcijskog treninga:

- prevencija povreda skočnog zgloba, koljena, ramenog i kičmenog stuba,

- rehabilitacija gore navedenih ozljeda,

- poboljšanje određenog broja motoričkih  svojstava.

Efekti propriocepcijskog treninga:

- povećanje amplitude pokreta u zglobovima;

- efikasnije održavanje stava i ravnoteže;

- stabilizacija zglobova;

- agilnost;

- eksplozivna snaga (naglasak na šprint i skok);

- povećanje snage mišića nogu i opće kondicijske pripremljenosti;

- ujednačavanje neravnoteže u snazi lijeve i desne noge;

- poboljšava krvotok;

- djeluje na kičmu, osobito vratni dio;

- smanjuje mogućnost moždanog udara;

- utiče na zdravlje mozga;

- smanjuje grčeve mišića vrata i ramena.

 

Danas ćemo vam prikazati nekoliko osnovnih vježbi za stabilnost skočnog zgloba kao i vježbe za jačanje mišićnih struktura oko zgloba. Navedene vježbe su neophodne u procesu rehabilitacije nakon povreda skočnog zgloba, ali isto tako svakodnevno se mogu koristiti i u dijelu preventivnog treninga.

Vježbe možete pogledati OVDJE a iznad svake slike je tekstualni opis vježbe.

 

 Azur Sakić

Azur Sakić

Azur Sakić je rođen 1976. godine u Tuzli gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završene srednje Elektrotehničke škole započinje studij na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Diplomirao je 2003. godine iz oblasti "Košarka-Taktika igre u odbrani". Godine 2006. magistrirao je na temu "Uticaj funkcionalnih sposobnosti na primijenjene testove situacione motorike košarkaša". Knjigu "Preventivni kondicioni trening" objavio je 2009. godine.

Trenerskim poslom se bavi od 2000. godine kao košarkaški i kondicioni trener klubova KK Sloboda Dita Tuzla, OKK Spars Sarajevo, BC Sodertalje Kings Sweden, KK Jedinstvo Tuzla, KK Gradina Srebrenik, KK IBU Spartans Živinice. Trenutno radi kao profesor tjelesnog odgoja i sporta u srednjoj školi, te obavlja poslove kondicionog trenera seniorske reprezentacije BiH koja se takmiči u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Povezani članci