ČITAJU LI NAŠA DJECA

Praznici za čitanje u Švedskoj

petak, 26. oktobar 2018.

Nakon sportskih praznika Švedska je uvela i praznike za čitanje, objavila je švedska vlada. Učitelji moraju učenicima zadati zadatak za čitanje tokom praznika, a roditelji se, također, smatraju odgovornima.

Praznici za čitanje u Švedskoj

Stockholm. Švedske škole već stoje bolje. Prije je ta zemlja na PISA-inim ljestvicama, u periodu od deset godina, padala s vrha prema kraju, i to baš u domeni čitanja. Dvadeset posto 15-godišnjih dječaka u Švedskoj ima poteškoća s razumijevanjem jednostavnih tekstova. Crveno-zelena vlada u Stockholmu odlučna je okrenuti taj trend.

„Jesenski praznici će sada biti praznici za čitanje, tokom kojih će općine i državne institucije organizirati aktivnosti koje promiču čitanje“, priopćio je ukratko premijer Stefan LÖFVEN.

„Puno se može učiniti i na dobrovoljnoj bazi, u vlastitoj režiji roditelja, učitelja, biblioteka, općina“, objašnjava za Presse Helene ÖBERG, službenica u Ministarstvu obrazovanja. Nastavnici trebaju, također, zadati nekoliko pitanja iz izabranog štiva za praznike. „Postoji samo jedan način da se povećaju čitalačke sposobnosti: djeca moraju čitati, čitati, čitati“, naglasio je ministar prosvjete Gustaf FRIDOLIN.

Sve manje roditelja čita djeci.

Johan UNENGE, bivši veleposlanik za čitanje gradskog Kulturnog vijeća i predsjednik Organizacije za razvoj čitanja (Pokret za čitanje), oduševljen je: „Ostaviti djecu da čitaju nije skupo. Imamo dobru infrastrukturu i moramo je još više prilagoditi. U Švedskoj gotovo svaka škola ima svoju biblioteku u kojoj se nude i mnogi drugi sadržaji.“

No, i roditelji bi trebali biti svjesni svog dijela odgovornosti, kaže Unenge. Posljednjih deset godina postotak roditelja koji redovno čitaju svojoj djeci prije spavanja pao je sa 75 posto na pola. „Mlađi roditelji ne baštine više kulturu knjige kao prijašnje generacije roditelja. Uvečer se gledaju filmovi i koristi Facebook.“

„Prije su se jesenski praznici nazivali krompir-praznici jer su učenici trebali pomoći u berbi. Ovo su praznici tokom kojih porodice rijetko putuju. Idealni su za razvoj djeteta putem igre i čitanja“, kaže Unenge. Njegov Pokret za čitanje već je sudjelovao tokom prošlih jesenskih probnih praznika na više od 300 događaja i uvjerio vladu da poduzme taj korak.

 KRITIČARI: DRŽAVA IDE PREDALEKO 

Stockholm je najavio i tzv. Izaslanstvo za čitanje koje koordinira i razvija sve aktivnosti tokom praznika za čitanje. Škole, kulturni sektor i udruženja trebaju se uključiti na lokalnoj razini. Roditelje i nastavnike treba poticati da pojačaju svoj angažman. Glavni naglasak će biti na književnosti. Osim toga, trebala bi se poboljšati obuka nastavnika na višim školama.

Dok su mnogi oduševljeni praznicima za čitanje, postoje i kritičari: "Ovo je otišlo predaleko. Država ne bi trebala odlučivati o tome šta će djeca raditi na svojim praznicima."

Izvor: iz stranih medija diepresse.com

Povezani članci