Zdrava ishrana

Kako privoliti djecu na kvalitetnu ishranu

srijeda, 27. februar 2019.

Piše: Dr. Safija Softić-Namas

Kako privoliti djecu na kvalitetnu ishranu

Ishrana djece je bolna tačka mnogih roditelja. Koliko god željeli i nudili djeci kvalitetnu hranu, dešava se da je djeca odbijaju i traže namirnice koje baš i nisu nešto što organizam voli i rado prihvata. Štaviše, mora uložiti veliki napor da izbaci sve njihove štetne sastojke.

Mnogi roditelji će sada pažljivo čitati očekujući neki magični savjet koji će vam, dok pucnete prstima, omogućiti da vaše dijete počne jesti kvalitetnije. Vjerovatno ćete se razočarati. Ne postoji magični savjet, neko brzinsko rješenje za vaš problem.
Ipak, postoje savjeti koji vam mogu pomoći da naučite svoje dijete da se hrani kvalitetnije. U stvari, to je niz koraka koji vode boljim prehrambenim navikama. Vjerovatno su mnogi od vas  prošli neke od tih koraka ali nisu uspjeli riješiti problem.

Budite primjer

Osnovno pravilo je da sami budete primjer kad učite svoje dijete boljoj ishrani. Ako vi pijete gazirana pića, a zabranjujete ih djeci, nećete doći do željenog cilja. To je u najmanju ruku licemjerno, jer ono što je štetno za vaše dijete, štetno je i za vas. Ako vas dijete vidi da i sami ne poštujete ono što tražite od njega smatraće vas lažovom.

Pustite djecu da spremaju hranu

Vrlo je bitno da djeca budu uključena u proces pripreme hrane. Nemojte biti kruti i nuditi djetetu samo gotovo jelo. Bitno je da djeca od početka budu u kontaktu s hranom, ne samo za pravilnu ishranu, nego i za razvoj nervnog sistema. Diranjem hrane, rezanjem, gledanjem, brojenjem, pričom o hrani, razvijaju se mnoge pozitivne osobine djeteta.

Igrajte se i eksperimentišite

Često roditelji djeci ne daju da se igraju hranom. Trebate znati da za djecu, negdje do pete godine, to nije igra. To je proces kroz koji uče mnoge korisne stvari i razvijaju se. Nemojte ih zaustavljati u tom razvoju. Učestvujte s njima u tome. Neka prave razne oblike od hrane, jer je veća vjerovatnoća da će takvu hranu i pojesti. U tom procesu s njima brojite, učite boje, pjevajte pjesmice, igrajte igrice.

Nudite zdrave opcije

U kući nemojte imati hranu koju ne želite da dijete jede. Sami pravite grickalice i slatkiše sa zdravijim zaslađivačima. Ako dijete želi nešto slatko, ponudite mu voćku, hurme, med, neki zdravi slatkiš, crnu čokoladu. Evo nabrojano je već 5-6 zdravih opcija. Ako želi bombone sami napravite voćne bombone, ako želi grickalice, sami napravite čips itd. Neka na stolu i na dohvat ruke uvijek budu zdrave namirnice, jer time dijete uči da je to normalno i da su mu to dostupne opcije. Neće naviknuti da su mu uvijek dostupni sokovi, čokolade, keksovi, bomboni, čips, smoki i slične nezdrave opcije. Takva hrana može da bude povremeno prisutna.

Objasnite

Nemojte tražiti od djeteta da bezuslovno posluša i jede ono što ste mu dali. Objasnite mu zašto je neka namirnica dobra, a druga loša. Objasnite mu šta to ima magično u jabuci, špinatu, mrkvi, jajima itd. Objasnite mu šta je to štetno u salamama, pomfritu i sl. Ako ni vi ne znate, naučite zajedno s djetetom.

Vjerujte apetitu

Kada dijete kaže ili pokaže da nije gladno vrlo često je to istina i trebate poslušati njegov apetit. Ponekad se dešava da djeca na taj način izbjegavaju hranu koju ne vole, ali ipak je bitno da ga poslušate, jer osjećaj gladi i sitosti je vrlo bitan. Često roditelji griješe kada djeci od rođenja narušavaju taj osjećaj tjerajući ih da jedu onda kada oni misle da je dijete gladno. Tako djeca izgube osjećaj za glad i sitost i jedu po navici koju su im roditelji uspostavili od malena. Kasnije u toku života to može dovesti do gojaznosti i nekontrolisanog jedenja jer dijete ne nauči kada je gladno, a kada sito.

Ne nudite nagradu za pojedeni obrok

Često roditelji traže od djeteta da pojede brokulu, a zauzvrat mu nude čokoladu. To je loš pristup, jer dijete za nagradu dobija nešto što je u suštini štetno za njega. Biste li vi prestali jesti nešto što vam se nudi kao nagrada? Općenito, ne treba nuditi nagradu djetetu za nešto što pojede jer je ishrana normalan proces koji se očekuje od nas svakodnevno i koji je nešto što nam omogućuje kvalitetan život. Nudeći nagradu za pojedeni obrok djetetu pokazujemo da je obrok nešto specijalno, što se nagrađuje i očekuje nagradu za svaki obrok. Dijete treba naučiti da je ishrana prirodan proces koji nam svima treba. Zamislite da nagrađujemo dijete što hoda, što gleda, što ode u toalet i sl.? Da li bi i te radnje obavljalo samo ako ga nagradimo?

Ne zabranjujte i ne naređujte

Ishrana djece ne treba se bazirati na zabranama i naređenjima. Djecu ne treba tjerati da jedu, jer je to uglavnom kontraproduktivno. Izaziva revolt i odbojnost prema hrani. Ono što može pozitivno uticati je da dijete ima svoje mjesto za stolom svaki put kada se servira obrok i da mu se servira isto što i ostalima. Ako ne želi da jede, ne mora, ali treba da sjedi za stolom, da bude prisutno, da vidi kako ostali članovi porodice jedu. Pri tome hranu treba pohvaliti, ispričati neku lijepu priču o prisutnoj namirnici, ali dijete ne treba nutkati da jede. Djetetu ne treba dozvoliti da drži mobitel, tablet i sl. nego mora biti prisutno i svjesno. Roditelji ne smiju pokazivati kako neke namirnice ne vole i preziru jer će dijete podsvjesno početi da odbacuje te namirnice.

Ne brinite se 

Često mi roditelji imamo određenu predstavu koliko i šta dijete treba pojesti. Tu svoju predstavu formiramo u odnosu na sebe, druge ljude u porodici ili onda kada uspoređujemo svoje dijete s drugom djecom. Nemojte to raditi. Svako dijete je priča za sebe, uostalom kao i odrasli. To što ćete tjerati dijete da jede uglavnom izaziva potpuno suprotan efekat. Opustite se i pustite dijete da ispolji svoj apetiti. Na vama je jedino da mu ne nudite slatkiše i grickalice kao zamjenu za to što nije jelo normalan obrok. Često roditelji misle, pošto dijete ništa ne jede, ako mu daju makar čokoladu, smoki, keks i sl. da su uradili dobru stvar. Možda nekad pomislite dijete će vam umrijeti ako ne pojede makar takvu neku namirnicu. Ne sekirajte se, neće umrijeti. Počeće jesti onda kada izgladni, ali kada mu date neku takvu namirnicu odložićete osjećaj gladi.

Budite strpljivi

Ovo je možda najbitniji savjet koji trebate poslušati. Znam da su mnogi od vas već iscrpljeni pokušajima uvođenja zdravijih navika. Uz prethodne savjete i mnogo strpljenja uspjeh će sigurno doći, makar mijenjanje navika trajalo i mjesecima.

____________

Napomena: Tekst  je uz dozvolu autorice preuzet sa stranice Dobre kalorije, a tim Obrazovnog portala se zahvaljuje dr. Safiji Softić-Namas na susretljivosti i saradnji. 

Povezani članci